Öne Çıkanlar çanakkale diş ödül kadın oyunculuk

Örgü Örmek İçin İhtiyaç Olan Malzemeler Nelerdir?

Örgü Örmek İçin İhtiyaç Olan Malzemeler Nelerdir?

Örgüye başlamak son derece kolaydır, zira ihtiyacınız olmakta olan tek şey, İki adet şiş ve bir adet yumaktır. Örmek istediğiniz projeye göre, iplik, desen ve ek olarak şiş seçimi mühimdir.

Yeni Başlayanlar için Örgü Malzemeleri/ İplikler

Tüm ipliklerin değişik dokuları ve nitelikleri vardır ve bitirdiğiniz projenin görünüşünü ve dokusunu oldukça fazla etkileyecektir. Örnek olarak; yün eğilebilen ve mukavemetli, alpaka yumuşak ve natürel, sentetik karışımlardan olan iğlerdir.

İplikler natürel ve sentetik malzemelerden üretilmektedir. Natürel iplikler hayvan menşeili ve bitki menşeili, sentetik iplikler genellikle akrilikten elde edilmektedir. Yalnız naylon ve polyester katkılı olanlarda bulunmaktadır. Natürel İçerikli, hayvanlardan elde edilmekte olan kartopu iplik çeşitleri kış giyimi için eksiksiz bir haldedir. Yalıtım niteliği çok iyidir.

Yüzeyi matlaşmaz ve parlaklığını ve gösterişi en üst seviyede olan kaliteli iplerdir. Bitkilerden elde edilmekte olan nako iplikler, bitkisel yünler daha fazla yazlık giysiler için kullanılmaktadır zira ferah tutma niteliği vardır.

Pamuk iplik çeşitlerinin serin tutma niteliği vardır, yazlık örgüler için kullanılmaktadır. Keten İplik, pamuktan daha mukavemetli bir elyaftır ve dizin tutma niteliğinden bilhassa yazın kullanım için makuldür. Esnekliği olmamaktadır.

Bambu İplik, pamuk ipliği gibi esnemeyen bir iplik olmaktadır. Ancak yün ve pamuktan daha parlak ve yumuşaktır. Örmesi basittir. Tüm iplik çeşitlerini Hobi Burada sitesinde bulabilirsiniz.

Yeni Başlamış olanlar için Örgü Aletleri/ Şişler

Örgü şişleri yapımlarında kullanılan malzeme açısından, ölçü ve tür olarak birkaç çeşittir. Bir ucu delici, öbür ucunda topuzu olmakta olan şişler vardır. Çift şekilde kullanılır. Kısa düz şişler ufak projeler için en iyisi olmaktadır. Battaniyeler gibi daha geniş parçalar için uzun şişler tavsiye edilir. Örgü konusu ile ilgili yeni başladıysanız en doğru şiştir.

Çorap Şişi (Beş şiş ya da Çift Kısımlı şiş)

Dört ya da beş set durumunda kullanılmaktadır ve her iki ucu da sivri olmaktadır. Bu şişler ile çorap örmek çok daha kolaydır.

Misinalı Şişler

Bunlar eğilebilen plastik bir kablo ile bağlanmış düz şişler olmaktadır. Kordon, 30-152 santim içinde çoğu değişik uzunlukta olabilmektedir. Projenize makul bir ölçü seçmeniz mühimdir. Kullanılan malzemeye göre; plastik, metal veya tahta şişler tercih edilebilir.

Metal Şişler

Güçlü ve eğilme özelliği bulunmayan metal şişler, her tür iplik için, bilhassa yün, yün karışımları ve akrilik için iyidir. Diğer malzemelere göre daha kaygan olmaktadır ve çabuk örmeyi sağlamaktadır. Tecrübeli örgü örenler içindir. Yeni başlamış olanlar için düğüm atlama tehlikeli yüksektir. Çapı 8 mm’den daha büyük olmakta olan metal şişler, çalışmak için ağır ve çetin olabilmektedir.

Plastik Şişler

Hafif ve eğilebilen, plastik şişler birçok iplikle beraber kullanmak mümkündür. Plastik şişlerin pürüzsüz yüzeyi, dikişlerin hafifçe hareket etmesine imkân tanır, yalnız metal şişlerde olduğu denli çabuk olmaz; bu sayede, şişten kayan dikiş tehlikesini azaltır. Örgüye yeni başlamış olanlar için rahatça kullanmak mümkündür. Büyük şişler ağırlıklarını azaltmak için sıklıkla plastikten yapılmıştır.

Bambu Şişler

Bambu şişler, genel anlamda metal şişlerden çok daha hafif olmaktadırlar. Bambu, derli toplu bir biçimde örgü oluşturarak derli toplu bilhassa dikiş tutmaya yardımcı olmakta olan hafif bir kavramaya sahip olmaktadır. Bu duruma ek olarak şişin uç tarafından kayan dikiş tehlikesini en düşüğe alt seviyelere çekmekte ve yeni başlamış olanlar için onları kusursuz bir seçim durumuna getirmektedir. Bambu şişler hakkında her şeyi hobi burada sitesinde bulabilirsiniz.

Yeni Başlamış olanlar için Örgü Aletleri/ Örgü Yardımcıları

Örgü örmekte ilerledikçe yardımcı malzemeler gerekmektedir. Şiş numarasını ölçümleyebilmek için şiş ölçer (Çorap şişlerinin üstünde numara yazmaz.) İplik kesmek için, ufak bir adet makas. Giysilerin boyutlarını kontrol edebilmek için mezura, ufak ölçümler için ufak bir cetvel ve Saç makreme şişleri gerekir.

Çalışılmayan düğüm ve ilmekleri tutmak için ilmek tutucu, parçalarını birbirlerine dikmek için, büyük delikli, küt burunlu iğne gerekir. Ayrıca grafik kâğıdı, giysi biçimlerini ve düğüm ve ilmekleri şemalandırmak için ve örülen sırayı takip etmek için sıra sayacı gerekir. Her türlü dikiş ve örgü malzemesi için Hobi Burada sitesine göz atabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.