Ukrayna sınır hattında seferberlik

Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin savaşın şiddetleneceği korkusuyla genel seferberlik başlattığını duyurdu.

Puşilin, gözlemcilerin doğu Ukrayna'daki çatışmalarda büyük bir artış olduğu konusunda uyarmalarının ardından yaptığı bir video açıklamasında, "Yedeklerde bulunan yurttaşlarımı askerlik ofislerine gelmeye çağırıyorum. Bugün genel seferberlik hakkında bir kararname imzaladım." ifadelerini kullandı.

Puşilin dün de sivillerin bölgeden ayrıldığını duyurmuştu.  Donbass halkında paniğe neden olan açıklama ve siren seslerinin ardından Donbass Bölgesindeki halkının evlerini terk etmek için hazırlıklara başladığı ve uzun ATM kuyrukları oluşturduğu öğrenildi.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Lugansk'taki doğalgaz boru hattında peş peşe patlamalar meydana gelmişti. Rusya yanlısı ayrılıkçılar patlamadan Ukrayna'yı sorumlu tutarak boru hatlarına sabotaj yapıldığını iddia etti. Ukrayna'da devlete ait doğalgaz şirketi Naftogaz'ın yöneticisi Yuriy Vitrenko ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda söz konusu iddiaları yalanladı. Vitrenko, "Boru hattı 2014 yılından beri bizim kontrolümüzde değil. Ayrıca Ukrayna'nın söz konusu boru hattındaki yaşananlarla ilgisi bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Naftogaz Genel Müdürü Sergiy Makogon da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, boru hattındaki patlamadan Ukrayna gaz sistemlerinin zarar görmediğini belirtti. Makogon, "Ukrayna'ya doğalgaz geçişinin bu hat üzerinden gerçekleşmediğini belirtmek isterim. Ukrayna doğalgaz sistemleri bu olaydan etkilenmedi" dedi.

Ukrayna sınırındaki bir Rus bölgesi, Ukrayna'da gelen insan sayısının artması nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. Rus Haber ajanslarına göre Rostov bölgesi valisi Vasily Golubev, "Gelen insan sayısının artması eğilimi göz önüne alınarak olağanüstü hal ilan etmeyi uygun görüyoruz." dedi.

Ukrayna, doğuda çıkan çatışmalarda bir Ukraynalı askerin öldüğünü duyurdu. Ukrayna Ordusu'ndan yapılan açıklamada, "Bombardıman saldırısının bir sonucu olarak, askerimiz ölümcül bir şarapnel yarası aldı" ifadelerini kullanıldı.

Almanya’da düzenlenen 58’inci Münih Güvenlik Konferansı (MSK) Rusya-Ukrayna geriliminin gölgesinde başladı. Rusya, 1991 yılından bu yana sürekli katıldığı konferansa bu yıl düşük seviyede dahi temsilci göndermezken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'nin Biden'ın uyarısına rağmen Münih Güvenlik Konferansı'na gideceği öğrenildi.  

Zelensky'nin ofisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kiev'den ayrılmanın akıllıca olmayacağı uyarısına atıfta bulunmadan, Ukrayna'nın doğusundaki durumun "tam kontrol altında kaldığı" konusunda ısrar eden bir bildiri yayınladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.