Öne Çıkanlar çanakkale diş ödül kadın yıldırım

Rusya-Ukrayna krizinde son durum

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rus askerlerinin geri çekildiğini görmüş değiliz. Hazırlıklı olmak zorundayız. Biz çatışmayı engellemek için varız. Belarus'ta konumlandırılan füzeler uzun vadeli olarak endişeye yol açıyor. NATO müttefiklerinin Rusya ile yaptığı en önemli anlaşmalardan biri buydu. Ama Rusya, yeni füzeler üreterek hepimizin güvenliğini tehlike atmış oldu" açıklamasını yaptı. 

NATO Genel Sekreteri ayrıca Rusyanın  sınırda hiçbir uyarı vermeden Ukrayna'yı işgal edecek kadar yeterli askeri gücü olduğunu belirterek, "Niyetlerini bilmiyoruz. Bu normal bir tatbikatın dışında bir durum. Rusya'ya sürekli bir diplomasi çağrısında bulunuyoruz.

Maalesef şu anda gördüğümüz duruma göre Rusya temel güvenlik prensiplerine karşı çıkıyor. Güç tehdidiyle ülkeleri sindirdiğini görüyoruz. Bizim barışı korumaya devam edebilmek için başka bir seçeneğimiz yok. Benim için bu durum NATO'nun önemini daha da arttırıyor" diye konuştu.

Öte yandan, Ukraynalı yetkililer, ülkenin doğusundaki Donbas't ayrılıkçı mevzileri hedef alma suçlamalarını yalanladı.

Diğer taraftan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "ABD'ye güvenlik garantileriyle ilgili mektubu bugün göndereceğiz" açıklamasını yaptı.Avrupa Atlantik bölgesindeki duruma değinen Lavrov, ABD ve NATO'dan güvenlik garantileriyle ilgili tekliflere geçen ay yanıt aldıklarını hatırlattı.

Bunları analiz ettiklerini belirten Lavrov, "ABD'ye güvenlik garantileriyle ilgili mektubu bugün göndereceğiz. Bu mektup kamuoyuna açık olacak" dedi.

Bununla birlikte,  RIA Haber Ajansı’nın sabah saatlerinde bildirdiğine göre, yaklaşık 10 Rus askeri konvoyu, tatbikatları tamamladıktan sonra Kırım'dan ayrıldı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, konvoyların nereye taşındığı belirtilmedi.

Rusya, bu hafta bazı birimlerinin Ukrayna'ya bitişik bölgelerde tatbikatları tamamladığını ve üslerine geri döndüğünü duyurdu.

Ancak basın mensuplarına telekonferans yoluyla Ukrayna konusunda bilgilendirme yapan ve adı açıklanmayan ABD'li yetkililer, Moskova'nın "asker çektik" iddiasını yalanladı.

Yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in diplomasiye açık olduğu yönündeki ifadelerinin aksine savaşa hazırlık yaptığını da savunarak, "Kamuoyu önünde görüşmeye açık olduklarını ve gerilimi düşürme iddialarını dile getiriyorlar, fakat aynı zamanda gizli olarak savaş için hazırlık yapıyorlar" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dünkü açıklamasında Rusya'nın sınırdan asker çektiği yönündeki iddiaları doğrulayacak bulgulara sahip olmadıklarını söylemişti. 

Blinken, “Rusya'nın dediği bir şey var, bir de yaptığı şeyler var. Güçlerinde herhangi bir geri çekilme görmedik. Ukrayna sınırları boyunca çok tehditkar bir şekilde kalıyorlar. Söylediklerini uygularlarsa iyi olur. Ama şimdiye kadar görmedik” diye konuşmuştu. 

Diğer taraftan, Rusya'nın sınırdaki bazı askerlerini geri çektiğini açıklamasının ardından tansiyon dinmiş gibi gözükse de Ukraynalılar tedbiri elden bırakmıyor. Ukraynalı yetkililer, olası bir hava saldırısına karşı kullanılabilir sığınakları aramayı sürdürüyor.


Sınıra yaklaşık 39 kilometre mesafede bulunan Harkov'da bölge meclisi üyesi Yulia Smagina kentteki sığınak bulma çalışmalarına öncülük ediyor. Smagina şu ana kadar olası 4 bin 300 acil durum sığınağının 100'ünü buldu.

Ancak, yalnızca 4'ünün insanların kalması için hazır olduğunu söyledi. Hükümet tarafından olası sığınaklar olarak belirtilen bodrum katlarının ve yer altı sığınaklarının çoğunu su bastı. Bazıları ise kanalizasyon ve atıklar nedeniyle hasar görmüş durumda bulunuyor. 

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın Ukrayna'ya bitişik bölgelerde tatbikatı tamamlayan birliklerinin bir kısmını geri çekmeye başladığını, ancak sürecin biraz zaman alacağını söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.