Öne Çıkanlar Salihlide dolar euro fiyatları MOTORİN Ciltbakımı Erdal Can Alkoçlar izdo

Yerli teknolojiler

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir "Türkiye SİHA'larda dünyada ilk üçte" ifadelerini kullandı. Demir, "Kendi geliştirdiğimiz motorların çalışmaları bitti bitecek" dedi.

Savunma sanayii ve savunma sanayiine ihtiyaç gösteren alan, çatışmalar gündeme geldiğinde birkaç kademeli çatışmadan bahsetmek mümkündür. Türkiye bunların hepsine göre pozisyon almak durumundadır. Teröristle mücadele eden Türkiye’nin uğraştığı mücadele kavramında ihtiyaç olanlar var. Asimetrik savaş dediğimiz gündem var. Yine devletler arası savaşlarda alınan roller var. İki ülke arasında şu anda gördüğümüz şekilde savaşlar var. Bunlar çeşitli kabiliyetlerin sahada olması gereken unsurlar ki Türkiye bunları tecrübe etti. Terör örgütüyle mücadelemizden sonra Suriye ve Libya olayı Azerbaycan’da gördüğümüz çatışma şekillerinde ihtiyaç duyulan ve edinmeniz gereken kabiliyetlerin safha safha genişlediği bir ortamdan bahsediyoruz. Bunların hepsiyle ilgili kabiliyet geliştirmeniz gerekiyor.

Türkiye ilk 10 ülke arasında hatta bazı alanlarda daha ilerideyiz. İnsansız sistemlerde Türkiye ilk 3’te diyebiliriz. İnsansız ve otonom sistemlerde yine etkilenmeden sahada olabilmeniz gerekiyor. Elektronik savunma unsurlarıyla birlikte iletişimin sürekli olabilmesi gerekiyor. O da çok derin bir teknoloji içeriyor. Teknoloji konularında alt yapıdan başlayarak geniş bir çalışmamız var. Sahadan gelen bilgiler ve kullanıcılarla çok yakın temas neticesinde nelere ihtiyacımızın olduğunu çok daha net olarak anlıyoruz. Derin dalga dediğimiz şekilde akademik seviyelerden başlayıp Ar-Ge seviyelerinde bir dizi alt sistemdeki kabiliyetlerin daha olgunlaştırılmasını, elektronik haberleşme, malzeme, radar teknolojileri, çeşitli unsurların bir araya getirilerek oluşturulacak teknolojik çözümler bu zincirin bir parçasıdır.

İhracatımızı gösteriyor ki 13 katın üzerinde bir büyümeden bahsediyoruz. Aslında şu anda çok büyük bir sıçramaya daha yakınız. Grafik bizim bundan sonraki potansiyelimizi tam göstermiyor. Şu anda 3 milyar dolar ihracatı geçmiş durumdayız. 2022 sonunda 4 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz.

2023-2024-2025 yıllarında bunun katlanarak gitmesini bekliyoruz. Son derece geniş bir ilgi var. Ürünlerin sahadaki performansları Türkiye'nin teknolojisi söz konusu olduğunda başka bir gözle bakılan bir ülke olduğunu görüyoruz. İHA’lardan başlayarak giden zincirde sahadaki ürünlerin performansıyla giden bir algı vardır.

Girmeye başladık. Kabiliyetinizin olması tamam ama bilinmesi daha önemlidir. Biz artık bilinirlik safhasına geldik. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı ziyaretlerde en önemli konulardan bir tanesi savunma sanayiidir. Bütün buralarda savunma sanayii konusu gündemde ve karşı taraftan ilgi görüyor. Ürünlerinizin görünmesi fuarlarda görünmenin yanında alan performansını gösteren verilerin olmasıyla beraber başka bir düzlemde olduğunuzu gösteriyor.

Tesislerimizi gördüklerinde de oluşan algı çok farklıdır. Daha dün başka bir ülkenin heyeti bizimleydi. Heyet başkanı en son ziyaretini Türkiye’ye 10 sene kadar önce yapmış. O sene gördüğüm tesislerle şimdi gördüğüm tesisler arasında çok farklılıklar olduğunu görüyorum diyebiliyor. Kabiliyetlerinizin yerinde görünmesiyle beraber Türkiye artık algı olarak başka bir şekilde konumlandırılmaya başlandı. Ürünlerimiz kullanıldıkça ilgi daha da artacaktır. Bizim konuştuğumuzda ortaya koyduğumuz kavramlar arasında ürünün uzun soluklu desteği, lojistik desteği ve buna ilaveten o ülkede oluşturulması hedeflenen yerel kapasiteler konusunda oldukça açılımcı davranıyoruz.

Türkiye açısından ders diyorsak ki biz burada asıl dersi şimdi çıkarmıyoruz. Bizim daha önce çıkardığımız ve bu ders doğrultusunda da hızla başta Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu yerlilik. Türkiye’de yapılması muhtemel ürünlerin dışarıdan alınmaması gibi bir strateji aslında bu son savaşta da Türkiye’nin çok haklı olarak ne kadar doğru bir politika uyguladığını gösteren bir farktır. Teknolojinin sizin olması o teknolojileri çeşitli şekilde birleştirip çeşitli çözümler üretmenize yol açıyor. AKINCI yeni bir motorla uçuşa başladı. Burada alternatif oluşturularak tasarım yapıldı. Yabancı bağımlı bir ürün olsaydı tek tip motora kalırdınız. Üzerine koyacağınız mühimmatlar önceden planlanmış olduğu için esnek bir yapı da oluşturmanız mümkündür.

Birinci sırada İHA ve SİHA’dır. İkincisi güdüm teknolojileridir. Bizim hassas vuruş ve güdümle ilgili olarak iyi noktada olduğumuzu söyleyebilirim. Üçüncüsü roket teknolojilerinde oldukça iyi noktaya geliyoruz. Muhtelif roket motorlu teknolojilerde belli bir kabiliyete erişmiş olmak yanlış olmaz. Eriştik demekten ziyade çalışmalarımız çok iyiye gidiyor. Gelecek için umut veren adımlarımız vardır. Elektronik harp ve teknolojilerde de Türkiye iyi bir durumdadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.