Öne Çıkanlar rapor Manisa Büyükşehir Belediye Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Salihlide çeyrek altın ne kadar Salihlide adli tatil ne zaman başlıyor

Sağ kurtulan nesnenin gizemi

Süper kütleli bir kara delikle yaşadığı yakın karşılaşmadan kurtulmayı bir şekilde başaran gizemli bulutun üstündeki sır perdesi aralandı. ‘G2’ diye adlandırılan nesne üzerinde gerçekleştirilen yeni bir araştırmanın aktardığı kadarıyla, bu nesne aslında içinde doğdukları gaz ve tozdan meydana gelen kalın bir bulutla örtülü haldeki üç bebek yıldızdan oluşuyor. Bu görüş, 2014 yılında G2’nin Samanyolu’nun kalbinde bulunan bir süper kütleli kara delik olan Sagittarius A*'nın (SgrA*) yakınından geçip gitmesinden sonra cevapsız kalan sorulara yeterince derli toplu bir açıklama sunuyor.

Gökbilimciler, bu yakın karşılaşmanın tam olarak G2’nin SgrA* tarafından parçalanmasına ve süper kütleli kara delik yığılma bölgesinde bir miktar havai fişek yaratılmasına neden olacağını düşünüyorlardı. Hiçbir şeyin gerçekleşmemesi durumu, daha sonradan “kozmik başarısızlık” diye adlandırıldı. G2, kara deliğe yaklaşırken git gide daha fazla uzadı; sonrasında, perinigricon’dan çıkmasının ardından yeniden daha yoğun bir şekle kavuştu.

G2’nin bir diğer can sıkıcı özelliği ise aşırı sıcak olmasıydı; o, bir toz bulutunun olması gerekenden çok daha sıcaktı. SgrA* ya da diğer yıldızların bu nesneyi ısıtmış olması da muhtemeldi; fakat hangi parçası olursa olsun, aynı sıcaklığa sahipti. Bu, G2’ye ısı sağlayan unsurun dış etkilerden değil, bulutun içinden kaynaklandığını düşündürüyordu.

Yaptıkları incelemelere göre, G2, yaklaşık 1 milyon yaşında olan üç yıldızı içinde saklıyor olmalı. Bu süre, yıldızlar için çok genç bir yaş demek; örneğin, şu anda Güneş 4,6 milyar yaşında. G2 yıldızları öylesine genç ki, hâlâ içinde doğdukları buluttan geriye kalan malzemelerle çevrili olmalılar. Peißker, “G2’nin aslında gelişim aşamasındaki üç genç yıldızdan oluşması heyecan verici” diyor ve bu keşfin, söz konusu üç yıldızı SgrA* etrafında gözlemlenen en genç yıldızlar haline getirdiğini belirtiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.