Öne Çıkanlar 21 Temmuz 2023 güncel altın fiyatları ödül fuar hüseyin demir traktor

Casus yazılım skandalı büyüyor: ‘Kesinlikle şok edici gerçekler…’

Geçtiğimiz günlerde, İsrail merkezli siber silah firması NSO Group tarafından geliştirilen “Pegasus” casus yazılımı kullanılarak dünya genelinde 50 binden fazla kişinin telefonunun hedef alındığının ortaya çıkması, dünya genelinde gündem olmuştu. Fransa merkezli Le Monde gazetesi, Pegasus casus yazılımı kullanılarak Fas hükümetinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ait akıllı telefonun gözetlediğini iddia etti.

Fas'ın 2019’da Cumhurbaşkanı Macron’u, Fransa’nın eski Başbakanı Edouard Philippe’i ve hükümetin diğer 14 üst düzey üyesini dinlemeyi hedeflediğini iddia edilen haberde, Macron’un hedef alınan telefonunu en az 2017’de Cumhurbaşkanı seçildiğinden bu yana kullandığı kaydedildi.

İddiaların ardından Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, “Eğer bu bulgular doğruysa, bu çok ciddi bir durum. Tüm ışık bu açıklamalara tutulacak” ifadeleri kullanıldı. Fas hükümeti ise iddialara yönelik henüz bir açıklamada bulunmadı.

MACRON’UN TÜM ÖZEL BİLGİLERİNE ERİŞİLMİŞ OLABİLİR

Le Monde tarafından yayınlanan iddiaların gerçek olması ve Pegasus casus yazılımının gerçekten Cumhurbaşkanı Macron’un telefonuna yüklenmiş olması halinde, Fas istihbaratının potansiyel olarak Macron’un gündemi, metin mesajları, potansiyel hassas e-postaları ve telefon görüşmeleri dahil olmak üzere neredeyse tüm özel bilgilerine erişebileceği ifade ediliyor. Ayrıca Fas’ın teorik olarak bu sayede telefonun mikrofonunu açabileceği veya kamerasını istediği zaman etkinleştirebileceği belirtiliyor.

PEGASUS’A YÖNELİK SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Fransa’da, aralarında önde gelen Fransız haber kuruluşlarına üye gazetecilerinde bulunduğu en az bin Fransız vatandaşının bilgisayar korsanlığıyla hedef alınmıştı. Bugün Paris Savcılığı tarafından olaya ilişkin yapılan açıklamada, gazetecilerin şikayette bulunmasının ardından Pegasus’a yönelik soruşturma başlattığı kaydedildi. Soruşturmanın ise, aralarında mahremiyet ihlali, bir bilgisayar sistemine sahte erişim ve yazışmaya müdahale gibi birtakım suçlamaları içerdiği bildirildi.

“KESİNLİKLE ŞOK EDİCİ GERÇEKLER”

Fransa Hükümet sözcüsü Gabriel Attal dün yaptığı basın açıklamasında, haberlerde yer alan Pegasus’un yaygın kullanımıyla ilgili açıklamaları, “Kesinlikle şok edici gerçekler. Eğer kanıtlanırlarsa, son derece ciddi bir durum” olarak nitelendirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.