Öne Çıkanlar CHATGPT salihli nöbetçi eczane süleyman yıldırım

Zoonotik Hastalık Nedir?

Zoonotik hastalığı olarak bilinen diğer adıyla vektörel hastalıklar, insana hayvandan geçen hastalık türlerinden biridir. Halk arasında bilinen diğer bir tabir ile zoonotik enfeksiyon olarak da tanımlanan bu hastalıklar, hayvanlardan doğrudan bulaşıcı etkisiyle beraber geçmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için de hem hayvanların ısırması hem de farklı temaslar sonucunda da bulaşma riski bulunmaktadır. Bu nedenle de zoonotik hastalığıyla ilgili bazı dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Kene, hayvandan insana bulaşan hastalıkların başında gelir. Genelde en çok görülen ve bilinen hastalık türlerinden biri olurken insan karşısına viral bir enfeksiyon olarak sinir sistemini etkileyici şekilde çıkmaktadır. İnsana doğrudan virüsü taşıyan ixodes türü kenelerin tutunmasıyla gerçekleşmektedir. Çiğ süt veya süt ürünlerinden de insana çeşitli aşamalarla geçtiği görülür.

Vektörel hastalıkları ile başa çıkmanın günümüzde birçok formülü vardır. Yaşamış olduğunuz ortama bağlı olarak köylerde ve benzer ortamların çoğunda duvarlara eğer kireçle badana yaparsanız vektörel bulaşıcı hastalıklara karşı yaşam alanınızın korunmasını sağlamış olabilirsiniz. Benzer şekilde de sineklerden korunmak için, evlerinizin tüm pencerelerinde sineklik olması, koyulması da çok iyi bir pratik çözüm yollarından biri olacaktır.

Çiftlik hayvanlarıyla yakın bir ortamdaysanız ve bakımı yapan sizlerseniz, bu konuda eldiven kullanarak süreçleri ilerletmelisiniz. Benzer şekilde de açık alana göre kene gibi asalak hayvanların da öldürülmesi, ezilmesi çevre ortamlarında olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Yine kendinizi korumak için yapabileceğiniz şeylerden biri de vücudunuzda kene saptandığında bunun tedavisini kendiniz yapmayınız. Doğrudan bir hastaneye giderek acil destek almalı, kene kopartmadan direkt çıkartılması noktasında da işlem uygulatabilirsiniz. Kene ısırdığında bu tip yerlerde kolonya, gaz yağı veya sigara izmarit gibi pek çok çözüm yolları aramak hem yanlış hem de doğru değildir. Dolayısıyla bu tip yollara başvurmak yerine pratik bir şekilde doktora başvurmak, hastane kuruluşlarına gitmek daha iyi bir yol olacaktır.

Vektöre hastalıklarla ilgili olarak cinsel ilişkilerde her zaman korunmaya çalışınız. Elinizin ve kişisel hijyeninizin her zaman öneme sahip olduğunu bilerek, isteyerek dikkat edip en iyi şekilde de bulaşıcı hastalık sorunlarına karşı kendi çözümlerinizi üretmeye çalışınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.