Öne Çıkanlar Salihlide dolar euro fiyatları MOTORİN Ciltbakımı Erdal Can Alkoçlar TrinkPara

Aşıların etkisini yok ediyor

Geçtiğimiz günlerde öncü laboratuvar sonuçları açıklanan ve bir nebze olsun bizleri rahatlatan açıklamalarda BioNTech’in spike proteininden tutunarak etkili olan Covid-19 aşılarının Omicron varyantına karşı da etkili olabileceği söylenmişti. Kesin hüküm taşımayan bu öncü bulgular bugün sızan bilimsel sonuçlarda tümüyle yalanlanmış oldu.

Omicron varyantı bir araştırmaya göre 45 kat, bir başka araştırma sonuçlarına göreyse 37 kat aşıların etkinliğini azaltıyor. Bilim insanlarının aktardığı bilgilere göre 10 katlık bir etki azalması olması durumunda bile aşıların yeni varyanta göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Sonuçlar resmi ağızlardan da doğrulandığı takdirde tüm dünyanın acilen yenilenmiş aşılara ihtiyacı olacağa benziyor.

Bilim insanları 3. doz aşı sırası gelenlerin yeni aşıları beklemeleri gerektiği kanısında ancak henüz bu bilgiler resmi olarak aktarılmış değil. BioNTech’in 100 gün içinde yeni varyanta karşı etkili aşıyı geliştirip seri üretime başlayabileceğini hatta ilk dozları göndermiş olacağını söylediğini zaten biliyoruz ancak AB ile şirket arasındaki bu bağlayıcı anlaşma, aşıların ülkemize gelişinin çok daha uzun süreler almasına yol açacağı aşikar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.