Öne Çıkanlar demagoji banyo oprukçu hüseyin arte

Turizmde son durum

Kültür ve Turizm Bakanlığı bugün şubat ayı turizm istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Şubat’ta 1,54 milyon kişi oldu. Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı şubatta önceki yıla göre 186,5 arttı.

Ancak bu yükselişe rağmen turizmde rakamlar hâlâ pandemi öncesi dönemi yakalayamadı. Pandemi öncesi dönem olan 2020’nin şubat ayına göre Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı yüzde 10 daha düşük.

Ayrıca şubat ayı verileri büyük oranda Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın öncesini kapsadığı için önümüzdeki dönemde bu ülkelerden gelecek olan turistlerin sayısında da azalma yaşanması oldukça muhtemel. Ukrayna gerilimi aynı zamanda pandemi etkisinden toparlanmak isteyen turizm sektörüne bu yıl bir darbe daha vurabilir.

Kültür Turizm Bakanlığı istatistiklerine göre, şubatta Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında Bulgaristan 128,798 kişi ile ilk sırada yer alırken, onu 128,663 kişi ile Almanya ve 120,475 kişi ile İran izledi.

Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı şubat ayında 112 bin 165 oldu. Bu sayı geçen yılın şubat ayına göre yüzde 29, pandemi öncesi dönem olan 2020 şubat ayına göre de yüzde 4,7 artışa işaret etti.

Ukrayna’dan gelen ziyaretçi sayısı ise şubat ayında 42 bin 280 oldu. Bu sayı geçen yılın Şubat ayına göre yüzde 41, 2020 Şubat ayına göre de yüzde 7,5 artışa işaret etti.

Ukrayna ve Rusya, Türkiye için iki önemli turist kapısı olarak görülüyor. Ancak 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrasında bu iki ülkeden gelecek turist sayısında büyük azalma öngörülüyor.

Ukraynalılar savaş nedeniyle, Ruslar ise hem ekonominin bozulması hem de finansal sistemden dışlandıkları için parasal işlemler konusunda aksamalar yaşayacak olması nedeniyle ziyaretlerini erteleyebilir. Bu da turizm sektörünün yaz dönemi için en büyük gelir kaynaklarından mahrum kalması demek.

2020’de tüm dünyayı kasıp kavuran corona virüsü pandemisi ile birlikte uygulamaya konulan sert seyahat yasakları, turizm ve taşımacılık sektörlerine büyük darbe vurmuştu. Yasaklar ve bazı sınırlamalar 2021’de hafiflese de küresel çapta 2021’in son dönemine kadar etkili oldu.

Geçtiğimiz günlerde bu konu ile ilgili SÖZCÜ’ye konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, “Türkiye’ye gelen Rusların yüzde 40’ı orta gelir grubu olan Ruslardı. Burada epey kayıp yaşanacağını düşünüyorum. Gelir düzey yüksek olan Rusların Türkiye’yi tercih edecekleri aşikar. Şu an hedef koymak için erken önümüzü görmeden tahmin zor ama Rus turist sayısı 2 milyonun altına düşmeyecektir. Ukrayna’dan bir operasyon olacağını tahmin etmiyorum” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Savaşın iki ülke arasında bu şekilde devam etmesi halinde Ukrayna’dan bu yıl bir turist akışının olmayacağını belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler de, “Rusya’dan 2 milyon civarında turist gelir” ifadelerini kullanmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.