Öne Çıkanlar CHATGPT süleyman

Dernek Kuruluş Süreci Nasıl İşler?

Dernek Kuruluş Süreci Nasıl İşler?

Dernek kurmak isteyen birçok kişi internetten bu konuda araştırma yaparak bilgi sahibi olmak ve ondan sonra dernek kurmayı istemektedir. Hal böyle olunca kişilerin akıllarına hiç şüphesiz şu soru gelmektedir. Dernek kuruluş süreci nasıl işler? işte bu yazımızda sizlere bu konu hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgi vereceğiz.

Dernek Kuruluş Süreci Nasıl İşler

Dernek kuruluş süreci 2 kısma ayrılır. Bunlardan ilki Dernek kurulmadan önceki süreç diğeri ise dernek kurulduktan sonraki süreçtir.

Dernek Kurulmadan Önceki Süreç

Dernek kurulmadan önce kişilerin doldurması gereken bazı evraklar bulunur. Bu evrakları sırasıyla sıralayacak olursak;

En az 7 kişi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış kuruluş bildirim formu.

Derneği kuran kişiler tarafından hazırlanmış, kanunlara aykırı olmayan, derneğin amaçlarını ve faaliyetlerini net açıklayan ve her bir kurucunun altında imzası bulunan bir veya birkaç sayfadan oluşan dernek tüzüğü.

Derneğin kurucu üyeleri arasında tüzel kişiler varsa onların ünvanları, yerleşim yerleri, kuruluş belgeleri dosyanın içerisinde olmalıdır.

Kurucuların içerisinde yabancı uyruklu bir kişi varsa onun Türkiye’de oturum iznine sahip olduğunu gösteren belge.

Derneği kuranlar arasında kar amacı gütmeyen kuruluşların olması halinde içişleri bakanlığından alınan ve kağıdı diğer kurucuların imzaladığı yazılı belge.

Dernek herhangi bir apartman dairesinde kurulacak ise o dairede yaşayan kişilerden onay alındığını gösteren belge.

Yukarıda yazılı olan belgeler hazırlanıp bir dosya haline getirilir. Daha sonra bu belgeler İl mülki amirinin çatısı altında çalışan dernek birimlerine teslim edilir. Dosyada herhangi bir eksiklik olmaması durumunda birim size alındı belgesi verir. Alındı belgesinin üstünde bulunan tarih ve saat bilgisi derneğinizin tüzel kişiliğini kazandığını gösterir.

Tüzel kişiliği kazanan dernek bu aşamadan sonra il sivil toplum Müdürlüğü tarafından 60 günlük bir inceleme sürecine girer. Dernek kuruluş süreci bu 60 gün içerisinde hukuki kurallara uygun olup olmadığı incelenir. Eğer dosyada eksik veya hata varsa tüzel kişilere bu hatanın düzeltilmesi konusunda bir yazı tebliğ edilir. Tüzel kişiler dosyada bulunan bu eksiği 30 gün içerisinde gidermek zorundadır.

Dernek Kurulduktan Sonraki Süreç

Dernek kuruluş süreci için asıl önemli konu derneğin kurulduktan sonraki halidir. Çünkü dernek kurulurken çok fazla belgeye ihtiyaç duyulmaz. Ancak kurulduktan sonra dernek üyelerinin tutması gereken bazı defterler bulunur. Bu defterler tüzel kişiler tarafından mutlaka tutulmalıdır.

İşte dernek kuruluş süreci içerisinde tutulması gereken o evraklar;

Tutulması gereken defterler alınır. Bu defterler il sivil toplum müdürlüğüne tasdik ettirilmelidir.

Derneğin geçici başkanı tarafından bir dilekçe ile DERBİS şifresi talep edilmelidir.

Vergi dairelerinden bir vergi kimlik numarası edinilmelidir.

Derneğin kurucuları arasında genel kurul toplanana kadar görev dağılımı yapılmalıdır.

Genel kurulu 6 ayın sonunda toplanmalıdır. Derneğin kurucuları da dahil olmak üzere toplam 16 kişi ile yönetim kurulu oluşturulmalıdır.

Derneğin kuruluşundan sonra geçen 1 yıl içerisinde mutlaka iç denetim raporu hazırlanmalıdır.

Her yıl beyanname bildirimi yapılmalıdır. Bu bildirimler 1 Ocak ve 31 Nisan tarihleri arasında mutlaka DERBİS üzerinden veya bizzat kişinin kendisinin götürmesi ile dernek birimlerine teslim edilmelidir.

Yukarıda yapılan bu işlemlerin hepsi dernek kurulduktan sonra zorunludur. Bunun yanında isteğe bağlı olan ama yapılmazsa tüzel kişinin zarar görmeyeceği birkaç işlem daha mevcuttur. Bu işlemlere kısaca bakacak olursak;

Derneğin kendine ait bir web sitesi

Derneğin tescil edilmiş bir adı.

Derneğin sosyal medya mecralarının kurulması

Dernek kuruluş süreci için tanıtım faaliyetleri ve kampanya oluşturulması

Devlete hibe başvurusu yapılması

Yardım toplanması

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.