Öne Çıkanlar diş ödül kadın oyunculuk model

Bilsem Sınav Soruları

Bilsem yani uzun adıyla Bilim ve Sanat Merkezi, devlete ait olan bağımsız bir kuruluştur. MEB tarafından yürütülen bu kurumda çocukların yeteneklerinin ortaya çıkması veya ortada olan yeteneklerinin üzerine gidilerek en etkili biçimde kullanılabilmesi hedeflenmektedir. Çocuklar ilkokul, ortaokul ve liseyi diğer arkadaşlarıyla birlikte okurken ek olarak Bilsem’den eğitim alabilmektedirler. Örgün eğitim ile eş zamanlı yürütülen ve örgün eğitime engel olmayan Bilsem’de eğitim almak ise tamamen ücretsizdir. Ülkemizde uygulanan diğer genel sınavlar gibi Bilsem kapsamında yapılan sınavın da soruları sınav sonrasında herkese açık olacak şekilde paylaşılır. Bu yazımızda sizler için Bilsem sınav soruları, daha önce çıkmış sorular ve sınav detaylarından bahsedeceğiz.

Bilsem Sınav Soruları Konuları Paylaşılıyor mu?

Bilsem sınav soruları kapsamında öğrencilerin ilk girdiği sınav tablet üzerinden uygulanan çoktan seçmeli bir sınavdır. Bilsem, bildiğiniz üzere mantık olarak üstün yetenekli çocukları programına dahil etmektedir. Dolayısıyla çocuklarınızın gireceği sınavlar zihinsel ve yetenek sınavları olduğundan dolayı önceden konu paylaşımı veya konu dağılımı bulunmamaktadır. Sınav soruları kategorik bir şekilde ayrılır. Bu soru türleri matris türü, şifreleme türü gibi sorular olabilmektedir. Sorulan tüm sorular tamamen mantık yürütme üzerinedir ve ezber yaparak çözülecek sorular değildir. Bu yüzden çocuğunuzu bilsem sınav sorularına hazırlarken mutlaka mantık çerçevesi içerisinde hazırlamalısınız. Bilsem için özel hazırlanmış anlatıp kitapları ve örnek deneme sınavları hazırlık aşamasında en büyük yardımcınız olacaktır.

Bilsem Sınav Soruları Kategorileri: Benzeşim

Çoktan seçmeli sorularda karşılaşılan soru türlerinden birisi benzeşim olmaktadır. Bu tür sorularda bir görsel verilerek bu görselin neyle benzeştiği sorulmaktadır. Örnek olarak basket potası önünde bir karakter bulunur ve elinde hangi topun olması gerektiği sorulur. Seçenekler arasında basketbol topu, futbol topu, tenis topu ve voleybol topları gibi seçenekler bulunabilir. Çocuklar bu görselden çıkarım yaparak hangi topun görseldeki alana uygun olduğunu seçerler.

Şifreleme Kategorisi

Bu kategorideki sorular daha çok analitik ve matematiksel düşünme yöntemine dayalı sorulardır. Soru tiplerinde şifreli harfler veya rakamlar verilerek öğrencilerden farklı çıkarımlar istenir ve şifreleme yöntemiyle sonuca ulaşılır.

Matris Kategorisi

Matris kategorisindeki sorular ise boş bırakılan alanlara hangi desenle tamamlanması gerektiği yönündedir.

Kısa Süreli Bellek Soruları

Daha önce bahsettiğimiz gibi sınavlar dijital ortamda tablet aracılığı ile yapılmaktadır. Dolayısıyla alışagelmiş soru tiplerinden farklı sorular bulunmaktadır. Bilsem sınav soruları içerisinde bulunan kısa süreli bellek soruları, öğrenciye bir görselin 10 saniye kadar gösterilip ardından kaybolmasıyla başlar. Kaybolduktan sonra öğrenciye seçenekler sunulur. Bu seçeneklerden az önceki gösterilen görselin birebir aynısının seçilmesi istenir.

Bütünden Parçaya

Yine matris sorularına benzer olarak desenler kullanılır ve desenin belirli bir kısmı boş olur. Bu boş olan kısma öğrencinin uygun olan deseni seçeneklerden seçmesi istenir.

Küp Tarzı Sorular

Bu tarz sorularda renkli küpler karşımıza çıkabilmektedir. Küplerin yüzeyleri farklı renklerle boyanmış olur ve birden farklı poz ile numaralandırılarak gösterilir. Küpün 1. 2. 3. 4. açıları gösterildikten sonra küpün 5. halinde nasıl gözükeceği sorulabilmektedir. Tamamlayıcı soru nitelinde olan küp tarzı sorular genel olarak geçmiş yıllarda da sıkça karşımıza çıkmıştı.

Sayı Sırası Soruları

Daha önce belirttiğimiz desen tarzı sorulara ek olarak rakamsal olarak da örnekler gelmektedir. Yine geçici hafıza sorularına benzer ancak bu sefer görsel değil rakam içeren sorular bulunur. Öğrenciye 10 saniye boyunca gösterilen sayılar ekrandan kaybolur ve az önceki görselde bulunan doğru sayı sırasını seçmek için şıklar sunulur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.