Salihli Haber – Salihlihaber.net

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Barkod Etiketleri

Barkod Etiketleri

admin admin -
35 0

Barkod Etiketleri

Barkod nedir?

            Hayatın içinde her alanda kullanılan ürünler üzerindeki beyaz fonun üzerine ince kalın siyah çizgiler ile oluşturulan ve sayılarla desteklenen bir sistemdir. 1980’li yıllarda Japonya’ da ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan bu sistem Sağlık, Gıda, Elektronik, Lojistik gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ürünlerinde kullandıkları sistemdir. Ürünün firmaya giriş anında onun cins miktar fiyat vb. bilgilerinin bilgisayardaki özel yazılım programına giriş yapılması ile oluşturulan havuz içinden bilgilerinin alınmasını sağlar. Özel okuyucu cihazları sayesinde bu bilgiler anında ekrana getirilir.

            Barkod etiketi ise özel ebatlarda ve kâğıtlara farklı baskı teknikleri ile yapılmış olan ürünün üzerine yapıştırılabilen ya da ürün paketi üzerine eklenen ve onu özel kılan kayıtlardır. Alışverişlerde, kargo şirketlerinde, posta işlemlerinde ambarlamada yani hemen hemen her yerde kullanılan bu çizgili rakamlı kâğıtlar satıcıya kasada, kargocuya dağıtımda, fabrikada üreticiye büyük kolaylıklar sağlamakla kalmaz maliyetleri azalttığı gibi vakit de kazandırır. İşlerin düzenli idaresini sağlar.

 Piyasada barkod etiketleri çeşitlere ayrılırlar;

            Plastik ve selülozik kaynaklı olarak ikiye ayrılırlar. Ebatları firmanın kullanım yerine göre özel olarak üretilebilir. Tabi ki bir de kullanılan baskı yöntemine göre de ayrımları var. Ribonsuz ve ribonlu baskı olarak da sınıflandırılabilir. Ribon ise bir yüzünde belirli ısıda eriyen mürekkep diğer yüzeyinde ise taşıyıcı ve koruyu yapı bulunan rulo halindeki şeritlerdir. Selülozik bazlı olanlar ise termal lamine sisteminin kullanıldığı eko termallerdir. Ekonomik olan bunlar her alanda kullanılırlar. Küçük bir bakkalın rafından tutunda binlerce kişinin çalıştığı fabrikalara kadar kullanım alanı bulmuştur. Kalitesi fiyata Gore değişkenlik gösterir. Tamamen bütçe meselesi.

            Neticede 20 sene önce insan hayatına giren cizgikotlar su an üretim ve tüketim olan her yerde burnumuzun dibindeler. O çizgiler ve rakamlar bize aslında çok şey anlatıyor.

Kaynak: https://www.kesimlietiket.com

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir