Öne Çıkanlar TP Token artçı yılanyutankartal güncel 21 Temmuz 2023 güncel altın fiyatları

Yurt dışı alışveriş limiti

Türkiye, çevrimiçi alışveriş konusunda Avrupa’nın önünde ilerliyor. Benzer şekilde online bankacılık ve dijital güvenlik önlemleri konusunda da öncüler arasında. Fakat iş yurt dışından ürün almak olunca değişiyor. Zira geçtiğimiz dönemde yurt dışı alışveriş limiti getirildi.

Yurt dışı alışveriş limiti ne kadar? Geçtiğimiz dönemde yurt dışından ürün almak istediğimizde 1.500 Euro’ya kadar çıkabileceğimiz bir sınır vardı. Tabii alışverişi Avrupa Birliği ülkelerinden yapıyorsak yüzde 18, diğer ülkelerden yapıyorsak ise yüzde 20 oranında bir vergi ödememiz gerekiyordu.

Öte yandan 150 Euro’yu aştığımız takdirde 1.500 Euro’ya kadar olan alışverişlerde hızlı kargo seçeneğinin kullanılması zorunlu bir hale geldi. Fakat bu sınırın altındaki alışverişlerde eski vergilendirme aynen devam edecek.

Bunula birlikte alışveriş esnasında satın alınan eşyanın türüne göre Gümrük Vergisi, İlave Gümrük Vergisi, ÖTV ve KDV gibi ek vergilendirmeler ile karşılaşılabilir. Ayrıca elektronik, içki, tütün ve kozmetik ürünlerin hızlı kargo seçilse bile ithalinin yasak olduğunu belirtelim.

Örnek verecek olursak ABD’den sipariş edilen bin dolarlık sipariş eğer kanun maddesindeki ek vergi uygulanacak ürünler arasında yer alıyorsa 200 Euro İlave Gümrük Vergisi’ne tabi olacak. Ayrıca 240 Euro ÖTV ve 259 Euro’da KDV ödenerek yaklaşık 1.700 Euro’ya getirilebilecek.

Ek olarak şunu da belirtelim. 1.500 Euro limitini isterseniz aşabilirsiniz. Fakat bu durumda artık bireysel alışveriş sayılmayacaktır. Yani ticari mal ithalatı olarak gözükecek. Bu sebeple tüm prosedür değişecektir ve ödeyeceğiniz vergiler artacaktır.

Dolayısıyla toplu alım yapmayacaksanız oldukça zararlı bir alışveriş olacaktır. Ayrıca aynı üründen çok sayıda alırsanız görevli gümrük memuru bunun ticari amaçla alındığına kanaat getirip bu sınıfta bir vergilendirmeye sokabilir. Zira yasal söz hakkı kontrolü yapan memura aittir.

Not: 150 Euro’yu aşan alışveriş yapan bazı tüketiciler ürünlerinin gümrükte ticari olarak sınıflandırıldığını ve neredeyse ürünün kendi fiyatı kadar vergi ödediklerini belirtiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.