Öne Çıkanlar çeşme türkiye fuar midyat ayhan

İlk 8 ayda gıda ithalatı 10,6 milyar dolara çıktı

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Dış Ticaret Verilerini baz alarak gıdada ithalat, ihracat rakamlarını açıkladı.

Buna göre, 2021’in ilk 8 ayında ihracat, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,8 artarak 13,8 milyar dolara, ithalat yüzde 14,6 artarak 10,6 milyar dolara çıktı.

Aylık bazda bakıldığında ise, Ağustos 2021’de ihracat önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38 artarak 1,74 milyar dolara, aylık ithalat ise yüzde 56,2 artarak 1,43 milyar dolara yükseldi.

AYÇİÇEK YAĞI İTHALATINDAKİ ARTIŞ SÜRDÜ

2021’in ilk 8 ayında en çok ithal edilen ürünler sırasıyla soya fasulyesi (1,2 milyar dolar), buğday (1,1 milyar dolar) ve ham ayçiçeği yağı (0,7 milyar dolar) oldu.

Bu 3 ürün, toplam ithalatın yaklaşık yüzde 28,2’sini, yani 4’te 1’inden fazlasını oluşturdu.

Son dönemde yurt içinde fiyat artışları ile sıkça gündeme gelen ve 760 milyon dolarlık ithalat ile 2020’de en fazla ithal edilen üçüncü ürün olan ayçiçek yağında ithalat eğilimi devam etmiş oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.