Öne Çıkanlar CHATGPT süleyman

Zelenskiy’den acil ateşkes çağrısı

Reuters’ta yer alan habere göre, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk kentinde patlama sesi duyuldu. Diğer yandan yetkililer bölge halkını uyardı. Patlamanın kaynağı ise henüz bilinmiyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy gerginliğin azaltılması yönünde çağrıda bulundu.

Zelenskiy, Ukrayna'nın barış sürecinin yanında olduğunu söyledi. Derhal ateşkes yapılması gerektiğini vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde tansiyonun yükseldiğini gördüklerini söylerken tarafları Minsk barış anlaşmasını uygulamaya çağırdı.

Moskova’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin Ukrayna’ya Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılarla müzakere edilmesi çağrısında bulunurken Rusya’nın güvenlik taleplerini NATO ile müzakere etmeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya-Ukrayna krizini telefonda görüştü. Kremlin Sarayı Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Donbass’taki temas hattındaki durumun ciddi şekilde kötüleşmesi konusunda endişeler dile getirildi. Rusya Devlet Başkanı, gerginliğin tırmanmasının nedeninin Ukrayna güvenlik güçlerinin provokasyonları olduğunu kaydetti” ifadeleri kullanıldı.

Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, Macron ve Putin’in yaptığı görüşmede Ukrayna-Rusya krizine diplomatik bir çözüm bulunması gerektiği konusunda uzlaştığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, iki ülkenin dışişleri bakanlarının önümüzdeki günlerde bu amaçla bir araya geleceği ve Avrupa’da yeni bir güvenlik düzeni kurmak için Rusya, Ukrayna ve müttefikleriyle en üst düzeyde muhtemel bir zirve üzerinde çalışacakları aktarıldı.

Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığı artmaya devam ediyor ve çekilmeye hazırlandıklarına dair bir işaret görülmüyor.

Konu hakkında bilgi adının açıklanmasını istemeyen batılı bir yetkili tarafından verilirken yetkili Rusya’nın dilediği anda harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde çoğunluğu Rus vatandaşı ve Rusça konuşan milyonlarca sivil yaşıyor.

Hükümet güçleri ve Rus destekli ayrılıkçılar üst üste ikinci günde yoğun havan topu atışlarının yapıldığını belirtiyorlardı.

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim artarken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile son 24 saatte 2 kez telefonda görüştü. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Münih'ten döndükten hemen sonra Macron ile görüştük. Ukraynalı politikacıların ve yabancı gazetecilerin ateş altında kalışlarını konuştuk. Diplomatik ve politik bir çözüm sürecini değerlendirdik. Biz her gün partnerlerimizle iletişim halindeyiz. Son 24 saatte ikinci kez Macron ile görüştüm. Ateşkes konusunu değerlendirdik. Barış süreci artık aktif olmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Avrupa’nın doğusunda büyük bir savaşın yaşanma ihtimali nedeniyle son günlerde diken üstünde olan finansal piyasalar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın dünkü açıklamasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile gelecek hafta görüşeceğini duyurmasıyla biraz sakinleşti.

Ukrayna hükümet güçleri ve Rus destekli ayrılıkçıların son sekiz yıldır çatıştıkları ülkenin doğusundaki ihtilaflı bölgede dün havan topu atışlarının yapıldığına dair tarafların birbirini suçlamasıyla bölgedeki gerilim tırmanmış ve teyakkuza geçilmişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rus mevkidaşı Sergei Shoigu ile telefonda görüşerek Ukrayna krizinde tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, balistik ve güdümlü füzelerin fırlatılacağı Cumartesi günkü tatbikatları bizzat denetleyeceğini açıkladı.

Hollanda Polonya’ya tüfek, cephane, radar sistemleri ve mayın detektörü robotların dahil olduğu savaş gereçlerini göndermeyi planladığını açıkladı. “Diplomatik çözümü hedeflemeye devam ediyoruz” diyen Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, “Aynı zamanda, Ukrayna’nın kendisini muhtemel bir Rus saldırısına karşı koruyabilmesi gerekiyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.