Öne Çıkanlar Salihlide dolar euro fiyatları MOTORİN Ciltbakımı Erdal Can Alkoçlar TrinkPara

Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığı büyüdü

ABD merkezli uzay teknolojileri şirketi Maxar ve diğer uydu görüntü sağlayıcıları, son birkaç ay içinde Ukrayna sınırının 250 km civarındaki mevcut Rus askeri eğitim alanlarının ve garnizonlarının genişletildiğini fark ettiklerini açıkladı.

Bununla birlikte, Rus kuvvetleri son iki hafta içinde Belarus’a girdi. Rusya ve Belarus  savunma bakanlıkları, konuşlandırmaların bu ay yapılacak büyük bir eğitim tatbikatının hazırlığı olduğunu öne sürdü.

Ancak Maxar, son uydu görüntülerinin Rusya’nın  faaliyetinin yeni bir aşamasını gösterdiğini belirterek, “Daha önceleri, çoğu durumda, konuşlanmaların yakınında birkaç asker yeni konutlar yapıldığı gözlemleniyordu. Bu da bazı birimlerin önceden konuşlandırılmış veya ileri konuşlandırılmış olabileceğini düşündürmüştü.

Ancak, bu durum değişmeye başladı. Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca Belarus'ta birkaç önemli askeri konuşlandırma gözlemlendi. Ayrıca, Belarus, Kırım ve Batı Rusya'daki hemen hemen her konuşlandırma noktasında personel için birlik çadırları/sığınakları görüldü, bu da birliklerin büyüdüğünü  ve genel hazırlık seviyelerini artırdığını gösteriyor” açıklamasını yaptı.

Maxar ayrıca "çok sayıda eğitim alanında yerel askeri eğitim faaliyetinin (gerçek atışlı topçu ve manevra eğitimi dahil) devam ettiğinin gözlemlendiğini" belirtti.

Görüntüler, Rusya'daki iki eğitim alanını gösteriyor: Pogonovo ve Persovsky. Persovsky, Ukrayna sınırından yaklaşık 50 kilometre,  Pogonovo ise yaklaşık 220 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Tabur taktik grupları tipik olarak destek birimleriyle birlikte yaklaşık bin askerden oluşuyor. Muzyka, Ocak ayının ilk haftasından bu yana Rusya'nın kuvvetlerini Sibirya'da binlerce kilometre uzaklıktaki Doğu Askeri Bölgesi'nden Batı Rusya ve Belarus’a kaydırdığı açıkladı.

Öte yandan Muzykai, Rus Kara Kuvvetleri’nin İskender kısa menzilli balistik füzeleri de dahil olmak üzere birimleri Belarus'a ve Rusya'nın Ukrayna'ya yakın bölgelerine yerleştirdiğini aktardı ve Ukrayna yakınlarında en az 48 balistik füze olduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta yaptığı açıklamada, Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin "belirgin bir olasılık" olduğunu söylemişti. Fakat, Rusya sürekli olarak Ukrayna'yı işgal etme planları olduğunu reddetti.

Diğer taraftan, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rusya'ya karşı caydırıcılık amacıyla Doğu Avrupa'ya asker sevk edeceklerini açıkladı.

Bu birliklerin bölgede ortaya çıkabilecek muhtemel durumlara müdahale etmek üzere NATO ülkelerine destek vereceğini belirten Kirby, birliklerin kalıcı olarak gönderilmediğini söyledi. 

Birliklerin Ukrayna'da savaşmayacağının altını çizdi.

Kirby, "Putin  son 24 saatte ordusunun saldırma kapasitesini daha da artırdı. Putin, gerginliği azaltmaya yönelik herhangi bir ilgi ya da istek belirtisi göstermiyor" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.