Öne Çıkanlar Fresh Park CHATGPT üzüm bayraklı yıldırım

Rusya-Ukrayna savaşının 11. günü

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırı 11. gününde. Bölgede çatışmalar devam ediyor.

NTV ekibinden muhabir Osman Terkan ve kameraman Cumhur Çatkaya bölgedeki gelişmeleri takip ediyor. Terkan'ın bildirdiğine göre, Rus güçleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'e 5 kilometre yaklaştı.  

Bununla birlikte, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'da 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

Mariupol Kent Konseyi, yerel saat 10.00 itibariyle Rusya ile geçiciği ateşkesin başladığını duyurdu. İnsani koridorlar için yapılan ateşkesin yerel saat ile 21.00'e kadar süreceği açıklandı.Yaklaşık 400 bin kişinin tahliyesinin yerel saat ile 12:00'de başlayacağı belirtildi. Benzer bir plan dün de yapılmış, ateşkesin tam olarak yerine getirilmemesi nedeniyle başarılı olamamıştı. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da toplam 2 bin 203 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas’taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin, Ukrayna'nın Rubtsı, Karpovka, Makiivka'nın yanı sıra Nobolobovka, Lipovoye, Sredneye, Zelena Dolina, Zakoblkovka, Peredove, Karyernoye ve Rivnopil yerleşim birimlerini kontrol altına aldığını belirten Konaşenkov, askeri güçlerin Mariupol kentinin kuzey ve kuzeybatı tarafından ilerlemeye devam ettiğini aktardı.

Ukrayna'ya ait askeri altyapı tesislerine yönelik saldırıları sürdürdüklerini vurgulayan Konaşenkov, "5 Mart akşamı saldırıların sonucunda Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 61 askeri altyapı vuruldu" dedi.Starokostantiniv kentindeki askeri havaalanının da vurulduğu aktaran Konaşenkov, şunları kaydetti:

"Operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna'nın 2 bin 203 askeri altyapı tesisi imha edildi. Bunların arasında Ukrayna ordusuna ait 76 komuta ve iletişim merkezi, 111 hava savunma füze sistemi S-300, Buk M-1, Osa ve 71 radar istasyonu bulunuyor. Ayrıca yerde 69 ve havada 24 uçak, 778 tank ve çeşitli zırhlı araç, 77 çok namlulu roketatar, 279 havan topçusu, 553 özel askeri araç ve 62 insansız hava aracı (İHA) yok edildi."

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşta 11 binden fazla Rus askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat - 6 Mart arasındaki savaşta karşı tarafın kayıp verilerinin güncellendiği bildirildi.

Ukrayna Gaz İletim Sistemi Operatörü'nün (GTSOU), açıklamasında, Rusya'nın saldırıları nedeniyle Kiev, Harkiv, Mıkolayiv, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk şehirlerinde 16 doğal gaz dağıtım istasyonunun kapatıldığı belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, Ukrayna’daki son durum hakkında telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın görüşmede ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'daki saldırganlığının Rusya'ya maliyetini artırmak için devam eden eylemlerinin altını çizdiği aktarıldı.

Bununla birlikte, Ukrayna'da iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, sosyal medya hesabından bir takipçisinin Harkov'da insani yardım koridorunun açılıp açılmayacağı ile ilgili sorusuna verdiği cevapta, söz konusu koridorun bugün açılabileceğini söyledi.

Dün, Volnovaha ve Mariupol şehirlerinde insani yardım koridorları oluşturulmuştu. Ancak, Rusya'nın ateşkes ihlali nedeniyle tahiyelerin başarısız olduğu öne sürülmüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski,  SpaceX ve Tesla patronu Elon Musk ile konuştu ve ülkenin bu hafta Starlink uydu internet terminallerinden daha fazlasını alacağını duyurdu.

ABD merkezli kredi kartı devleri Visa ve Mastercard, Rusya'daki ticari faaliyetlerini askıya alacaklarını açıkladı.

İngiltere başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepki olarak altı maddelik bir plan yayınladı ve diğer liderleri, Rusya'nın demokratik komşusunu devralma girişiminde başarısız olmasını sağlama çabalarında bunu onaylamaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rusya'nın yenileceğini öngören ancak daha fazla askeri yardım için çağrıda bulunan Ukrayna  Dışişleri Bakanı Dymtro Kuleba ile bi araya geldi. Blinken, Polonyalı yetkililer tarafından kurulan ve yaklaşık 3 bin mültecinin sığındığı bir karşılama merkezini de ziyaret etti.

Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières MSF) adlı sivil toplum örgütünün üst düzey bir yetkilisi, Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol limanındaki insani durumun “felaket” olduğunu ve sivillerin tahliye edilmesinin hayati önem taşıdığı konusunda uyardı.
Uluslararası Para Fonu, vücudun savaşın küresel ekonomi üzerindeki 'ciddi etkisi' konusunda uyardığı gibi, önümüzdeki hafta gibi erken bir tarihte 1.4 milyar dolarlık acil durum fonunu onaylayabileceğini açıkladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.