Öne Çıkanlar Salihlide dolar euro fiyatları Erdal Can Alkoçlar izdo fuar midyat

Kiev ile Harkov’a saldırıları yoğunlaştı

Moskova-Kiev arasında önceki gün başlayan görüşmelerle birlikte oluşan diplomatik çözüm umudu sahaya yansımadı. Rusya’nın saldırılarında bir hafta geride kalırken önceki gece ve dün başkent Kiev ve Harkov’a yönelik ateş sürdü. Sivil can kayıpları haberi geldi. 

Rus uçaklarının Brovarı ilçesine düzenledikleri saldırıda ise bir kişinin öldüğü kaydedildi. Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’a yönelik de Rusya güçlerinin saldırısı sürüyor. Dün Özgürlük Meydanı’nda valilik binası ve çevresi füze saldırıları sonrasında ağır hasar gördü. Bölge kaynakları en az 10 kişinin yaşamını yitirdiğini, 35 kişinin yaralandığını duyurdu. Kurbanlar arasında Ukrayna’da tıp eğitimi alan Hindistan vatandaşı bir öğrencinin olduğu da gündeme yansıdı. 

Harkov’da bir yerleşim alanının da dün hedef olduğu, 8 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.  Ukrayna Rusya’nın saldırılarında beş günde aralarında 14’ü çocuk en az 350 sivilin yaşamını yitirdiğini savundu. BM ise kendilerine gelen ilk verilere göre 13’ü çocuk en az 136 sivilin yaşamını yitirdiğini, 26’sı çocuk 400 sivilin de yaralandığını kaydetti.

Öte yandan Rus birliklerinin Ukrayna’nın güneyine yönelik baskısı da devam ediyor. Rusya’nın sekiz yıl önce Ukrayna’dan ele geçirip kendi topraklarına kattığını açıkladığı Kırım Yarımadası’nda bulunan Rus birliklerinden kuzeybatıya ilerleyen grup Dinyeper Nehri’nin Karadeniz’e yaklaştığı noktada yer alan Herson şehrini kuşattı. Kuzeydoğuya ilerleyen grup ise Azak Denizi sahili boyunca ilerleyerek, Ukrayna’nın Azak sahilindeki en önemli liman şehri Mariupol’e ulaştı. Burada, Donbas bölgesindeki ayrılıkçı gruplarla birleşerek kenti kuşatmaya aldı. Rus birlikleri, Mariupol’de yaşayan sivillere, şehri iki ayrı koridordan terk etme ihtimalinin olduğunu bildirerek bugünden itibaren şehir için sert savaşların başlayacağı duyurusu yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Azak Denizi’ne çıkışı tamamen engellenmiştir” dedi. 

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Ukrayna’ya müdahalenin Rusya’yı Batı’dan koruyacak önlemler almak olduğunu” öne sürdü. Rus ordusunun bu hedefleri gerçekleştirinceye kadar savaşın devam edeceğini söyledi. Ukrayna’yı işgal etmediklerini savundu. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusundaysa, ancak halkın desteğini almış olan devletlerin toprak bütünlüğünün tanınacağını” söyleyerek, “Kiev rejiminin” böyle bir yönetim olmadığını iddia etti. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunu eleştirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.