Öne Çıkanlar kuaför çanakkale

Diplomatlar çekiliyor, jetler yola çıkıyor

Dünyaya dalga dalga yayılan savaş korkusunda kritik eşik aşıldı, uluslararası haber ajansları gece yarısı 02.17'de 'son dakika' koduyla ABD'nin emrini duyurdu. ABD, Ukrayna'daki büyükelçilik personelinin ailelerinden ülkeyi terk etmelerini istedi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı zorunlu olmayan personelinin de ülkeden ayrılmasına izin verirken, Ukrayna'daki ABD vatandaşlarından da benzer bir seçeneği düşünmesini talep ediyor.

Resmi açıklamaya göre, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı önemli bir askeri harekat planladığına dair haberler olduğu belirtildi. Ayrıca, bölgede güvenlik koşullarının 'öngörülemez ve kısa sürede kötüleşebilecek olduğu' da ifade edildi.

ABD'yi takip eden İngiltere de, Ukrayna'daki diplomatlarını ülkeden çekmeye başladı. Çekilme haberini BBC muhabiri duyurdu. BBC, Rus işgali endişesinin arttığı günlerde Kiev'deki İngiliz diplomatların yarı yarıya azalacağını aktardı.

Bunun yanı sıra, CNN International ve New York Times gazetelerinde dikkat çeken bir Ukrayna haberi daha var. New York Times, ABD Başkanı Joe Biden'ın Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine binlerce Amerikan askerinin konuşlandırılmasını düşünüp taşındığını yazdı. Gazete ayrıca, Başkan Biden'ın NATO'daki müttefik ülkelere savaş gemileri ve jetler göndermeyi düşündüğünü de kaydediyor.

CNN'in haber başlığı ise doğrudan 'Biden Ukrayna'nın çevresine ABD askerleri konuşlandırmak için seçenekleri dinliyor' oldu.

NATO, bugün öğle saatlerinde yaptığı resmi açıklamayla New York Times ve CNN International'daki haberi resmen doğrulamış oldu. Kuzey İttifakı üyesi ülkeler, Doğu Avrupa'nın savunulması için ek savaş gemisi ve savaş uçakları gönderecek. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak üyelerinin ek savaş gemisi ve jet konuşlandırma adımından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Rusya ise ABD ve NATO'nun ilave asker gönderme adımına tepkili. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, gerilimin ABD ve NATO yüzünden tırmandığını kaydedip Batılı ülkeleri histerik açıklamalar yapmakla suçladı. Ukrayna ordusunun Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas'a saldırmaya hazırlandığını ileri süren Peskov, sınırda askeri bir yığınak olduğunu belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.