Öne Çıkanlar MANİSA Salihlide adli tatil ne zaman başlıyor 20 Temmuz 2023 akaryakıt fiyatları Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi şakir

AB'den flaş Rus petrolü kararı

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ithalat yasağı konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Michel, yasağın Rus Petrol ithalatının 2/3'ten fazlasını kapsadığını ifade etti. AB'nin tepe yöneticisi, anlaşmanın Rus savaş makinesinin finansmanın devasa kaynağını keseceğini ifade etti. Son yasak, Brüksel'deki zirvede Rusya'ya karşı onaylanan altıncı yaptırım paketinin bir parçası. Charles Michel, AB'nin Rusya'nın en büyük bankasını ve devletin sahibi olduğu üç yayın kuruluşunu hedef alan vurucu yaptırımları da onayladığını duyurdu.

Rusya, ruble ile ödeme yapmayı reddeden Hollanda'ya yarından itibaren gaz akışını keseceğini duyurdu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararnameye göre Rusya'dan gaz alan ülkelerin ödemelerini Rus para birimi ruble ile yapmasına karar verilmişti. Bu karara uymayan bazı ülkelere Rusya tarafından gaz sevkiyatı durdurulurken, söz konusu ülkeler arasına Hollanda da eklendi.

Rus petrol şirketi Gazprom tarafından yapılan açıklamada, doğal gaz ödemelerini ruble ile yapmaya karşı çıkan Hollanda'ya gaz sevkiyatının durdurulacağı belirtilerek, "30 Mayıs (Sözleşmede belirtilen son ödeme tarihi) itibarıyla Gazprom Export, nisan ayı gaz tedarikine dair GasTerra'dan (Hollanda petrol şirketi) ödeme almamıştır. Bu bağlamda 31 Mayıs 2022'den itibaren Rusya Devlet Başkanı'nın imzaladığı kararname doğrultusunda ödeme yapılana kadar GasTerra'ya gaz sevkiyatı durdurulmuştur" denildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, AP’nin Ukrayna’nın adaylığı konusunda tutumunu değiştirmediğini belirterek, özellikle AB’nin farklı programlarından yararlanması için AP olarak Ukrayna’yı güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiklerini bildirdi.

Belçika’nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği'ne (AB) üye 27 ülke liderinin bir araya geldiği Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne katılan AP Başkanı Roberta Metsola, basın toplantısı düzenledi. Metsola, “Az önce AB liderleriyle görüşmemiz oldu. Görüşmelere bu gece ve yarın devam edilecek. İlk olarak yaptırımlar ve Rus enerjisine karşı bağımsızlık konusu konuşuldu. Bir anlaşma sağlanmasını gerçekten ümit ediyorum. Ancak farklı ülkelerin karşı karşıya olduğu gerçeklerle ilgili olarak esneklik yanında AB içinde vatandaşlarımıza karşı ve AB dışına karşı da saygınlığımızı düşünerek hareket etmeliyiz’’ ifadelerini kullandı.

AP’nin ve ortaklarının Ukrayna’nın ihtiyacı olan konularda gereken desteği özellikle de insani yardımlar noktasında vermeye devam edeceğini bildiren Metsola, AP’nin Ukrayna’nın adaylığı konusunda tutumunu değiştirmediğini, özellikle AB’nin farklı programlarından yararlanması için AP olarak Ukrayna’yı güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiklerini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.