Total diz protezi nedir?

GÜNCEL

Total diz protezi nedir?

Sağlık Aktif Sitesi Total diz protezi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırıyor. Ayrıntılar;

Total diz protezi, hastalıklı diz ekleminin yapay malzeme ile değiştirildiği cerrahi bir prosedürdür. Diz, uyluğun alt bacakla birleştiği noktada hareket sağlayan bir menteşe eklemidir. Uyluk kemiği (veya femur), diz ekleminde alt bacağın (tibia) büyük kemiğine dayanır.

Tam diz protezi sırasında femur kemiğinin ucu çıkarılır ve metal bir kabuk ile değiştirilir. Alt bacak kemiğinin (tibia) ucu da çıkarılır ve metal saplı kanallı plastik bir parça ile değiştirilir . Diz ekleminin dizkapağı kısmının durumuna göre diz kapağı yüzeyinin altına plastik bir "düğme" de eklenebilir. Total diz protezinin yapay bileşenleri protez olarak adlandırılır.

Arka çapraz bağ, normal olarak diz ekleminin her iki tarafını stabilize eden bir dokudur, böylece alt bacak uyluk kemiğine göre geriye doğru kayamaz. Total diz protezi ameliyatında, bu bağ ya tutulur, feda edilir ya da bir polietilen direk ile ikame edilir. Bu çeşitli total diz protezi tasarımlarının her birinin kendine özgü yararları ve riskleri vardır.

Total diz protezi yaptırmanın riskleri nelerdir?

Total diz replasmanı riskleri arasında bacaklarda akciğerlere gidebilen kan pıhtıları (pulmonerembolizm) yer alır. Pulmoner emboli nefes darlığına , göğüs ağrısına ve hatta şoka neden olabilir . Diğer riskler arasında idrar yolu enfeksiyonu , bulantı ve kusma (genellikle ağrı kesici ilaçlarla ilgili), kronik diz ağrısı ve sertliği, diz ekleminde kanama, sinir hasarı, kan damarı yaralanması ve yeniden ameliyat gerektirebilecek diz enfeksiyonu sayılabilir. Ayrıca anestezi riskleri arasında potansiyel kalp , akciğer, böbrek ve karaciğer komplikasyonlarına neden olabilir.

Kaynak : https://saglikaktif.com/

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.